Äänitorvena Outokummun asialla

Kylämieheksi tunnustautuvan Esko Vihavan voi löytää muun muassa erilaisten soittimien ääreltä, tapahtumien vilskeestä ja teatterin lavalta. Työkseen hän huolehtii Outokummun kaupungin viestinnästä ja tapahtumista.

Kerro Esko joku uskomaton fakta Outokummusta!

Tiesitkö, että täällä meidän maan alla on 400 kilometriä kaivostunneleita? Sehän on melkein sama matka, kuin ajelisi Helsinkiin! Siinä missä tämä näyttäytyy pienenä kaivospaikkakuntana, niin se kaivoksen todellinen mittakaava paljastuu vasta, kun tutkitaan mitä pinnan alla on. Kaivostunnelistahan tulee mieleen sellainen pieni käytävä kuin Aku Ankassa, missä mahtuu kulkemaan vain kyyryssä pienen hakun kanssa. Luolat ja käytävät ovat todellisuudessa valtavan isoja.

Esko, miten sinusta tuli outokumpulainen?

Ex-puolisoni on täältä kotoisin. Asuimme yhdessä Tampereella, mutta esikoisen synnyttyä 2003 halusimme muuttaa lähemmäs sukujuuria. Minä olen kotoisin Viitasaarelta, sinne päädyimme asumaan vajaaksi vuodeksi. Sitten päätimme muuttaa tänne Outokumpuun. Muutaman mutkan kautta päädyimme rakentamaan tänne omakotitalon.

Olen aina pitänyt pienemmistä paikkakunnista. Olen ennemmin kylän ukko, kuin kaupunkilainen.

Outokummun kulttuuripiireihin päästiin nopeasti mukaan, koska ex-vaimo oli täällä jo nuorena mukana tekemässä teatteria. Pääsin tutustumaan saman tien verrattoman mukaviin ihmisiin. Oli heti tervetullut ja kotoisa olo.

Mitä täällä Outokummussa teet?

Vuoden alussa aloitin Outokummun kaupungin viestintä- ja tapahtumapäällikkönä. Tosin itse ristin itseni Outokummun “ääneksi ja torveksi”. En kaipaa jäykisteleviä titteleitä. Työkseni siis pyrin tekemään näkyväksi sitä kaikkea hyvää mitä Outokummussa on. Siinä samalla pyrin myös jollakin tavalla toimimaan katalyyttinä sille, että sitä hyvää saadaan tänne lisää.

Missä mielestäsi piilee Outokummun viehätys?

Jotenkin ne sellaiset vastakohtaisuudet ja ristiriitaisuudet. Heterogeenisyys. Historialtaan tämä on vahvasti maalaiskunta, josta on aikanaan tullut hetkessä vahvasti teollisuuspaikkakunta. Välillä ristiriitaisuudet ovat voineet olla negatiivisia, mutta ajattelen niitä myös rikkautena.

Outokumpua rinnastetaan Suomen Berliiniksi, mutta se voisi olla myös Pohjois-Karjalan New York, koska tämäkin on pienessä mittakaavassa sellainen kulttuurien sulatusuuni. Pointtina siis se, että tännekin on tultu kaikkialta muualta. Ihmiset ovat tuoneet mukanaan monenlaisia piirteitä ja rikkautta.

Tälläkin hetkellä Outokummun peruskivi on meidän vahva teollisuus. Vastaavasti meillä on upeita luontokohteita, koulutusta ja kulttuuria. Hirveästi monenlaisia asioita ja se kaikki on outokumpulaisuutta. Rönsyilevä ja silti juureva paikka.

Esko, kerro kolme vinkkiäsi matkailijalle?

  1. Vanha Kaivos: Tätä ei voi olla mainitsematta. Tämä on infrastruktuurina sellainen, joka kiinnostaa taiteilijoita ja muita tekijöitä ympäri maailman. Ainutlaatuinen hengeltään ja tunnelmaltaan.
  2. Erä- ja luontokeskus: Lähellä keskustaa, monipuoliset tulipaikat ja reitit. Pääsee myös esteettömästi vierailemaan.
  3. Pitkälahden satama: Itselle oikea henkireikä käydä Juojärvellä Pitkälahdesta käsin. Se on Saimaan ylävesi, eli kanavia pitkin pääsee pitkällekin. Sataman kymmenet venevajat tekevät ympäristöstä ainutlaatuisen. Juojärvi on myös siitä mielenkiintoinen vesistö, että se on säilyttänyt saman pinnankorkeuden kivikaudesta asti. Siinä on siis rantojen kalliomaalauksineen jotain miltei ikiaikaista.

Minkälainen olisi sinun täydellinen kesäpäivä Outokummussa?

Jos kyseessä olisi ihan oma päivä, varmaankin nappaisin paikallista jäätelöä Kosilkasta tötteröön. Sitten suuntaisin Pitkälahden satamaan ja siitä vesille.

Jos viettäisin päivää esimerkiksi lasten kanssa, tultaisiin ensin riekkumaan Lasten Kaivokselle ja tutustuisin kaivosalueeseen. Sitten kurvattaisiin Särkiselän rannalle uimaan ja nauttimaan kesäkahvion antimia.

Minkälaiselta näyttää Outokummun tulevaisuus matkailun kannalta?

Täällä tapahtuu jo nyt paljon. Tavoitteena on tuoda meidän monipuolisuutta esille laajemminkin. Täällä on muun muassa kaivosalueella aivan erityinen taiteilijaresidenssi, jonka ansiosta meillä on täällä ympäri vuoden myös kansainvälisiä taiteilijoita. Jo pelkästään tämän ansiosta meidän kulttuuritarjonta on poikkeuksellisen monipuolinen. Samoin Riverian luovien alojen koulutus tuottaa meille paljon sisältöä ja mahdollisuuksia, ja yhteistyö heidän kanssaan on vahvaa.

Tulevaisuudessa näkisin, että entistä enemmän satsataan tapahtumiin ja pyritään houkuttelemaan ihmisiä vierailemaan kuntarajojen ulkopuolelta. Moni ei vielä tiedä minkälainen helmi meillä täällä on, ja tapahtumien kautta sitä tietoisuutta on helpompi levittää. Tapahtumien ja kaivosalueen ohella pidetään toki esillä myös upeita luontokohteitamme, sillä urbanisoituneen ihmiseliön sielu kaipaa luonnon ääreen.

Mihin kolmeen sanaan tiivistät Outokummun?

Erikoinen, kotoisa, räjäyttävä.

Esko, olet musiikkimies. Jos Outokumpu olisi jokin musiikkityyli, mikä se olisi?

Proge. Outokumpu ei ole yhtä ja tasaista vaan täällä on paljon sävyjä ja nyansseja. Ehkä tyyli olisi jopa sellainen jatsahtava proge.

 

Jaa artikkeli ystävillesi!