Tervetuloa outokumpuun!

Tukikohdaksi Outokumpu!

Outokummussa saa helposti kulumaan useamman päivän, uutta syntyy ja tapahtuu ympäri vuoden. Menovinkkejä saat matkailuyrityksistä ja esitteitä löydät mm. Vanhalta kaivoksen infosta. Kaunisniemen kahvilassa on kesäisin pieni matkailuinfo ja työntekijät kertovat viimeiset vinkit.

Suosittelemme tutustumaan myös lähikuntien nähtävyyksiin ja koko kauniiseen Pohjois-Karjalaan. Outokummusta on lyhyt matka joka paikkaan!

Outokummun kaupunki
VisitKarelia – Pohjois-Karjala

Itä-Suomen keskipiste

Reitti Valamosta Kolille kulkee Outokummun kautta, Joensuuhun on matkaa 45 km ja Kuopioon 90 km. Majoitusta löytyy joka makuun, on hotelleja, majatalo, mökkejä, huviloita ja leirintäalue. Ota tukikohdaksi Outokumpu!

Lähialueen kohteet:

Valamo
Koli
Polvijärvi
Liperi
Ilomantsi
särkiselkä hyppytorni

Fiksun vanhemman valinnat

Yöpyminen: huoletonta majoitusta löytyy lomahuviloista tai keskustan hotelleista. Lapset tykkäävät Särkiselän leirintäalueen pikku mökeistä, joista löytyy mm. sirkusteemaa. Särkiselän uimarannat ja hyppytorni kruunaavat vierailun.

Kokemista: Vanhalla kaivoksella tutustuu kivilajeihin ja kaivostoiminnan historiaan. Leikkipuistosta löytyy tekemistä myös perheen pienimmille ja alueen frisbeegolf-rata on nuorison mieleen.

Tekemistä: Erä- ja luontokeskuksessa oppii kalastamaan, melomaan ja tunnistamaan kasveja ja eläimiä. Lasten oma kalapaikka on mittava esteetön kohde, jossa 0-12-vuotiaat voivat maksutta kalastaa jopa lohikaloja.

Aktiviteetteja: Keskustan Matovaaran urheilukenttä ja uimahalli ovat liikkujienmieleen. Kaunisniemen rantakahvilasta voi kesäisin vuokrata kanootteja, kajakkeja, SUP-lautoja ja pihalla pelata rantalentistä.

Lasten kaivos
Erä- ja luontokeskus
Melontakaverit
Särkiselkä Camping
Telttailua Särkiselän leirintäalueella

Luonnossa liikkujan tärpit

Yöpyminen: Retkeilijän valinta osuu helposti Särkiselän leirintäalueelle, jonne voi pystyttää oman teltan tai tentsilen. Kaksolan marjatilan mökit tarjoavat luonnonläheistä majoitusta Juojärven maisemissa. 

Tekemistä: Erä- ja luontokeskuksen alueella voi patikoida, meloa ja kalastaa palvelujen äärellä. Talvella hiihtää, lumikenkäillä ja pilkkiä. Alueelle pääsee latuja pitkin keskustasta saakka. 

Aktiviteetit: 12-järven melontareitti on ainutlaatuinen ympyräreitti, jota et löydä muualta. Voit vuokrata kanootin, kajakin tai SUP-laudan kesäisin Kaunisniemen kahvilasta.

Nähtävää: Sysmäjärven suojeltu lintujärvi on maankuulu linnustostaan. Viurusuo on vielä löytämätön uusi suojelukohde, sen tunnelmassa on kävijöiden mukaan taikaa. 

Erä- ja luontokeskus
Melontakaverit
Sysmäjärvi
Viurusuo
syksyinen vanha kaivos

Kuparinen kulttuurikaupunki

Yöpyminen: kulttuurin ystävä majoittuu mielellään Vanhan kaivoksen tuntumaan Malmin majataloon tai Kyykerin kartanoon. Päivisin voit nauttia Kummunkadun elämänmenosta ja iltaisin ihailla auringonlaskua Vanhan kaivoksen alueella.

Katsottavaa: ajankohtaiset tapahtumat ja tuotannot löytää Kulttuuritalo Maritan ja taiteilijaresidenssin tapahtumakalentereista. Omatoimisesti historiaan voi tutustua Kummunkadun geologisen aikajanan kautta.

Nähtävää: Vanha kaivos ja sen aarreaitta Kaivosmuseo näyttelyineen tarjoavat nähtävää koko päiväksi. Vanha kaivos on upea kohde erityisesti iltavalaistuksessa ja se herää uudestaan eloon jokaisen vuodenaikana.

Vanha kaivos ja Kaivosmuseo
Kulttuuritalo Marita
Taiteilijaresidenssi
esteetön liikkuminen luonto kohteissa outokummussa

Esteettömiä elämyksiä

Yöpyminen: Hotelli Kumpu tarjoaa esteetöntä majoitusta, myös toiseen kerrokseen pääsee hissillä. Muistakin majoituspaikoista kannattaa tiedustella, esteettömiä ratkaisuja löytyy.

Tekemistä: Erä- ja luontokeskus on esteettömän matkailun edelläkävijöitä, levähdys- ja kalastuspaikkoja on kaksi, Salmen keittokatos ja Lasten kalapaikka. Lasten kalapaikalla on n. 300 metriä leveitä kulkuväyliä ja laitureita, tulipaikkoja, laavu ja kaksi kotaa. Karhunpesä-kota sopii myös pienille ryhmille.

Tekemistä: Eräkeskuksen palvelupiste kesäisin on Kaunisniemen kahvila, jonka tupaan ja terassille pääsee ramppia pitkin. Kahvilassa on uusi invavessa. Talo tarjoaa avustajalle kahvit.

Nähtävää: Vanhalla kaivoksella pyörätuolilla pääsee museoon ja osaan alueen rakennuksista, tarkempia tietoja saa Vanhan kaivoksen infosta.

Särkiselkä Camping
Vanha kaivos

Vastuullisia valintoja

Yöpyminen: Kaksolan marjatila, Villa Helmiranta, Kyykerin kartano ja Särkiselän leirintäalue toimivat monin tavoin kestävällä tavalla. Moni muukin yritys minimoi hävikkiä, kierrättää, säästää energiaa, kunnioittaa paikallista kulttuuria ja palvelee myös paikallisia.

Kohteet: Erä- ja luontokeskuksen aluetta on jo 1990-luvulta saakka kehitetty yhdistysten ja yritysten toimesta paikallisia ihmisiä osallistaen ja heidän tarpeensa huomioiden.

Kohteet: Vanhan kaivoksen alueen kunnostaminen ja rakennusten entisöinti on paikallisen perinteen ja historiaan vaalimista. Ei rakenneta uutta ja kiiltävää, vaan annetaan rosojen ja historian näkyä.

Tuotteet: Outokummusta löytyy useita vastuullisia tuotteita kehittäviä yrityksiä. Akvila on kehittänyt kierrätettäviä kertakäyttöastioita, joita viedään yli 20 maahan. Laadukkaita Niekka-sähköpyöriä rakennetaan mahdollisimman paljon itse ja paikallisesti.

Yleistä: Outokummun Matkailijayhdistys on tehnyt yhteistyössä muiden matkailutoimijoiden kanssa matkailun toiminta- ja kehittämisuunnitelman, jossa vastuullisuus on kantava teema.

Erä- ja luontokeskus
Vanha kaivos
Kaksola
Särkiselkä Camping
Kyykerin kartano
Villa Helmiranta
Akvila
Niekka
Outokummun Matkailijayhdistys ry