Pitkälahti, Sysmäjärvi, Viurusuo ja Laitasaari – luonto kutsuu

pitkälahti outokumpu

Valamon vesillä Pitkälahdessa

Juojärvi on yksi Suomen kirkkaimmista ja puhtaimmista vesistöistä. Järvessä on peräti 833 saarta ja rannoilla on asuttu jo kivikaudella. Järvi ja sen Pitkälahden satama ovat aina olleet tärkeitä virkistys- ja kalastuskohteita.

Outokumpu-yhtiö rakensi Pitkälahteen kapearaitaisen junaradan v. 1918 malmin- ja puutavaran kuljetusta varten. Yhtiö tuki työntekijöiden vapaa-ajanviettoa rakentamalla Pitkälahden satamaan venevajoja (156 kpl), jotka ovat edelleen ahkerassa käytössä.

Pitkälahden satamassa ei tällä hetkellä ole palveluja, mutta se on kiinnostava retkikohde. Veneen, kanootin tai kajakin voi laittaa vesille ja suunnata vastarannalle Valamon luostariin, jonne matkaa on n. 17 km. Luostariin on satamasta soudettu myös kirkkoveneillä.

Sysmäjärven joutsenet outokumpu

Lintuja bongaamaan Sysmäjärvelle

Sysmäjärvi on rehevä ja erittäin matala lintujärvi ja luonnonsuojelualue n. 10 km Outokummun keskustasta. Sen pinta-ala on 6,6 neliökilometriä ja keskisyvyys vain 74 senttimetriä, syvimmät kohdat ovat 3,6 metriä.

Sysmäjärvessä on 30 saarta, joista kolme on yli hehtaarin kokoista. Lintulajeja ovat mm. ampumahaukka, haarahaukka, helmipöllö, kaulushaikara, kurki, lapintiira, liro, luhtahuitti, mehiläishaukka, mustakurkku-uikku ja mustatiira.

Sysmäjärveä on kunnostettu viime vuosina, näin on saatu säilymään monipuolinen pesimälinnusto sekä merkitys levähdysalueena. Sysmäjärvi on osa valtakunnallista lintuvesiensuojeluohjelmaa ja se kuuluu kansainvälisesti arvokkaisiin kosteikkoalueisiin.

Sysmäjärvi – Ympäristöhallinto

Mystiikkaa Viurusuolla

Pohjois-Karjalassa on vain muutama lähes luonnontilassa oleva keidassuo, suojeltu Viurusuo kuuluu niihin. Pienet suojärvet, kasvillisuus ja tuoksut luovat erityistä tunnelmaa ja suolla vierailleet kuvailevat tunnelmaa yöaikaan ainutlaatuiseksi.

Suosta on kaivettu aikanaan Outokumpu-yhtiön voima-aseman tarpeisiin turvetta, tästä on jäänyt jälkiä suolle. Pääosin suo on luonnontilassa eikä sitä ole enää valjastettu turpeen tuotantoon. Noin 400 hehtaarin alue suosta on nyt luonnonsuojelualuetta.

Outokummun Luonnonystävät ry on tehnyt kulkemista varten opasteet Itkonsalontieltä. Suolle löytää, kun seuraa maali- ja nauhamerkkejä. Suolla kasvaa runsaasti lakkaa ja karpaloa, luonto kiittää suojelijoitaan.

Viurusuo kartalla
Viurusuo – YLE
Melonta juojärvi

Luonnonkaunis Laitasaari Juojärvellä

Outokummun kaupungin hoitamassa kilometrin pituisessa ja noin 200 metriä leveässä saaressa on nuotiopaikkoja, laavu, uimaranta, kaksi kuivakäymälää ja jätepisteitä. Laitasaari on kaunis ulkoilualue, jonne pääset esimerkiksi kanootilla, kajakilla tai sup-laudalla, jos omaa menopeliä ei ole saatavilla.

Kanootteja, kajakkeja ja SUP-lautoja voi kysyä vuokralle Melontakavereilta.

Laitasaari kartalla
Melontakaverit

Jaa artikkeli ystävillesi!