Ainoa laatuaan – Vanha kaivos

lasten kaivos ulkoalue

Vanha kaivos ja sen historia tekevät vaikutuksen. Alueen koko, upea arkkitehtuuri, kaivostunnelit, huimat näköalat ja oppaan tarinat jäävät taatusti mieleen. Kaivoskaupungin elämä on ollut värikästä ja kaivetut mineraalit ovat rikastuttaneet koko Suomea.

Kaivoksen historia alkaa vuodelta 1908, jolloin Kivisalmen laivaväylää ruopatessa löytyi suuri keltainen kivi. Kiven alkuperän jäljitys annettiin kaivosinsinööri Otto Trüstedtille, joka johdatti etsijät oudon kummun luo. Kummun laella oli nähty vihreitä virvatulia, jotka pian selvisivät mineraalien eli poikkeuksellisen rikkaan kuparimalmion heijastuksiksi. Kaivosyhtiön ja myöhemmin kaupungin nimeksi tuli Outokumpu.

Kaivostoiminta päättyi v. 1989 malmin ehtymiseen, mutta edelleen metalliteollisuuden yritykset kukoistavat Outokummussa. Vanhan kaivoksen lisäksi historiasta muistuttaa Keretin torni, joka oli aikanaan Euroopan korkein kaivostorni. Nyt tornin juurella toimii Keretti Golf ja sen vehreä kenttä.

Vanhan kaivoksen sydämenä sykkii arvostettu ja eläväinen Kaivosmuseo, jossa voi tutustua laajasti Outokummun ja suomalaisen kaivostoiminnan historiaan. Museossa on vaihtuvia näyttelyjä ympäri vuoden, joten aina löytyy uutta tutkittavaa. Oppaan johdolla historia herää eloon uudella tavalla.

Lapsille on rakennettu oma Lasten Kaivos, joka on samalla Itä-Suomen suurin leikkipuisto. Sieltä löytyy mm. leikkitelineitä, pyörärata, minitaloja, työkoneita sekä tarinoita Outokummun historiasta lasten silmin. Kaivosalueen suosittu frisbeegolf-rata on erityisesti nuorten mieleen.

Aktiviteettien jälkeen voi ihailla maisemia kaivoksen mäen huipulla, ottaa rennosti jäätelökioskilla tai herkutella Takomo-ravintolassa.

Vanha kaivos
Lasten Kaivos »
Kekkonen kaivoksessa outokumpu kaivoksessa

Kaivosmuseo vie maan alle

Kaivosmuseon suosio kasvaa vuosi vuodelta, eikä se ole ihme. Kokoelmissa on huikea määrä kaivostoiminnan historiaa ja nykyaikaa. Kaivostoiminta on muuttunut, tänä päivänä huolehditaan mm. ympäristöstä ja työntekijöistä eri tavalla kuin ennen.

Vielä 1970-luvulla kaivoksen lääkäri saattoi kehottaa polttamaan tupakkaa, jotta keuhkot puhdistuvat. Yhtiö huolehti kaivosmiehistä ja heidän perheistään muillakin tavoin, kuten tarjoten mahdollisuuksia liikuntaan ja kulttuuriharrastuksiin.

Kaivosmuseon vetonauloja ovat maanalainen Maan aarteet -kivinäyttely sekä Lopputuotteet-näyttely, jossa selviää mihin mineraaleja käytetään. Kesällä voi tutustua isojen koneiden näyttelyssä mm. vanhaan paloautoon ja räjähdysajoneuvoon.

Kaivostunnelit ovat kuitenkin se juttu, joka pitää kokea, turvallisesti kaivoskypärä päässä. Tunnelissa voi kuvien, työkoneiden, hajujen ja äänten kautta kokea, millaista kaivostyö on ollut. Tunneli on ympäri vuoden viileä, hellepäivinä virkistävän viileä.

Kaivosmuseo

Jaa artikkeli ystävillesi!