Kaksolan marjatila ja elävät kylät – Rikkavesi ja Viuruniemi

kaksola marjatila outokumpu

Marjoja ja majoitusta Kaksolan tapaan

Kaksola on Viuruniemen kylällä sijaitseva avoin maatila puhtaan Juojärven rannalla. Kaksoset saapuivat tilaa asuttamaan vuonna 1884 ja perheen historiasta on säilynyt esineistöä aittamuseossa. Tilan isäntä Jaakko on entinen kaivosmies, joka siirtyi 90-luvulla kokoaikaiseksi maanviljelijäksi ja lähiruoan tuottajaksi.

Kaikki marjat ovat asiakkaiden poimittavissa ja marjoista jalostettuja tilatuotteita on myynnissä. Syksyisin tonneittain omia ja asiakkaiden omenia muuttuu mehuksi Kaksolan mehuasemalla. Kävijä voi tutustua marjatilan arjen lisäksi emännän runsaaseen yrttitarhaan.

Tilaan kuuluu myös neljä vuokramökkiä, joista kolme on käytössä ympäri vuoden. Kestävä ja vastuullinen toiminta on lähellä isännän ja emännän sydäntä. Tilan pihasta avautuu upea maisema Juojärvelle ja uimaranta löytyy läheltä.

Kaksola
/kaksola.fi
kylät viuruniemi outokumpu

Virkeä Viuruniemi

Juojärven rannoilla sijaitsevan Outokummun eteläisimmän kylän, Viuruniemen, asukasluku vähintään kaksinkertaistuu kesällä mökkiläisten myötä. Kaupungin uimaranta Isäntähiekka on kesäisin suosittu uimapaikka oman väen ja kesävieraiden parissa. Kylällä on säilynyt vanhaa rakennuskantaa, esimerkiksi alueelle tyypillisiä nuottakotia.

Kervilän tilan myllyriihessä on kesäisin viikon kestävä kesäkahvila ja näyttelyitä vaihtuvine teemoineen. Kyläyhdistyksen lisäksi toimintaa järjestävät myös Viuruniemen marttayhdistys, metsästysseura ja kalastuskunta. Lypsyniemen kylätalo on kaikkien yhteinen tukikohta. Kylätaloa myös vuokrataan eri tarkoituksiin.

Viuruniemi
/viuruniemi
/Viuruniemi – video
kylät rikkaranta outokumpu

Luonnonrauhaa Rikkarannassa

Rikkarannan kylä sijaitsee puhtaan Rikkaveden rannalla ja kylämaisemaa halkovat kallioiset kumpareet ja niittymaisemat. Kylän kauniissa maisemissa kulkee neljän kilometrin maisemaretkireitti, jolle aktiivisesti toimiva Rikkaveen kyläyhdistys opastaa mielellään. Alueella sijaitsee myös 30 geokätkön reitti.

Kylällä järjestetään näyttelyitä, teatteria, talkoita, juhlia ja yhteisiä tapahtumia. Talvisin kyläyhdistys ylläpitää hiihtolatua sääolosuhteet huomioiden. Alueella toimiii myös Rikkarannan kalavesien osakaskunta. Kylässä on asukkaita 220.

Erikoisuutena kylässä on yhteiseen käyttöön rakennettu olkipaalitalo. Talon rakennustekniikka on ainoa laatuaan Itä-Suomessa ja taloon mahtuu 20 henkilöä juhlimaan tai kokoustamaan. Rikkavesi valittiin Pohjois-Karjalan Vuoden kyläksi v. 2020. Kannattaa tutustua!

Rikkaranta
/Rikkaranta

Jaa artikkeli ystävillesi!