“Tämä on tavallisuuden ja erikoisuuden kohtaamispaikka”

Henry Räsänen on tuttu kasvo paikkakunnalla näyttämötaiteen ja kulttuuritapahtumien puuhamiehenä. Työt vie välillä kauas kotoa, mutta Outokumpuun on aina hyvä palata.

Henry, mikä on oma taustasi outokumpulaisena?

Olen kotoisin Maarianvaarasta, eli ihan läheltä. Outokummussa olen asunut kolmessa eri erässä, laskujeni mukaan yhteensä 18 vuotta.

Olen asunut eri puolilla Suomea, mutta tietynlainen side on Outokumpuun aina säilynyt. Se syntyi jo nuorena, kun täällä järjestettiin kaikenlaisia mielenkiintoisia kulttuuritapahtumia.

Työskentelen mm. Outokummun teatterille ja olen ohjannut näytelmiä täällä. Viimeisin projektini oli Outogallerian Juhlagaala, jota esitettiin Kulttuuritalo Maritassa. Seuraava työni Outokummussa on vetää Outo valo -hanketta, joka on tulevan syksyn valotapahtuma.

Minkälainen on mielestäsi Outokummun kulttuuriin ilmapiiri?

Meillä on mielenkiintoinen kulttuurin ilmapiiri ja se liittyy siihen, että paikkakunnan syntyhistoria on omalaatuinen. Myös kulttuurialan koulutukset ovat tuoneet tänne ihmisiä opiskelemaan ja osa on jäänyt asumaankin. Opiskelijat ovat jättäneet tänne jälkensä. Sanoisin myös, että täällä on jotenkin helppo hypätä kelkkaan, uutena ihmisenä tulla ja lähteä mukaan vaikka teatteriin. Täällä voi puuhata kaikenlaista ja täällä on helppo synnyttää mielenkiintoisia kulttuurin kukkasia.

Onko Outokumpu nimensä veroinen?

Se on toisaalta hirveän yksinkertainen päätelmä, että Outokumpu olisi nimensä mukainen paikkakunta, mutta tarkemmin ajatellen kyllähän se sitä on.
Tämä on ollut alunperin pieni maaseutukylä. Täällä on ollut erikoinen mäki, josta tarinan mukaan olisi noussut hämmennystä herättäviä virvatulia. Ihmisten ihmettelyn ympärille on syntynyt kaikenlaisia tarinoita. Sitten se ihmisten sosiaalinen vaihtuvuus, kun on teollisuuden myötä tullut erilaisia vaikutteita. Kun kaivosteollisuuden loppumisen myötä Outokumpu Yhtiö poistui, kulttuuri tuli tilalle. 90-luvulla täällä tapahtui kulttuurialan ihmisten invaasio. Otettiin käyttöön yhtiön vanhoja tiloja ja muun muassa teatteri Kiisu rakennettiin silloin.

Tämä on tavallisuuden ja erikoisuuden kohtaamispaikka. Outokumpulaiset ovat tottuneet siihen, että täällä voi tapahtua erikoisia asioita, niin sitä myös suvaitaan. Täällä voi olla oma itsensä. On monta Outokumpua ja se on tämän kylän rikkaus! Olen joskus käyttänyt Outokummusta sellaista nimitystä, kuin “maailman kylä”. Se tarkoittaa sitä, että tässä on edelleen se perinteinen itä-suomalainen kylä, johon on tullut ne kaiken maailman vaikutteet.

Top 3 suositusta Outokummussa matkailijalle?
  1. Kulttuuritalo Marita
  2. Teatteri Kiisu
    Minulle meidän esittävän taiteen tilat ovat tärkeitä. Näissä molemmissa (Maritassa ja Kiisussa) on paljon historiaa ja ne kuuluvat täällä Outokummun kulttuurihistoriaan. Kun niihin astun sisälle, minuun viriää innostus. Nämä tilat virittävät tietynlaista ajattelua ja tunnetilaa.
  3. Ruplan tontti Minä ja monet muut tuntevat myös Itä-Suomen aukiona tämän vapaa-ajan viettotilan. Viime vuosina se on ollut sellainen epävirallinen tori. Mielenkiintoista, että siitä tuli suositumpi kuin virallinen tori. Sitten kaupunki lähti onneksi kehittämään sitä, kaupunkilaisten toiveita kuunnellen. Siellä on mukava istuskella. On kiikkuja ja pöytäryhmiä.
Minkälaisia matkailijoita toivoisit Outokumpuun?

Toivoisin tietysti, että kaikki suomalaiset matkailijat löytäisivät tänne. Historiallisesti ja kulttuurisesti merkittävään yhdyskuntaan! Lisäksi toivoisin, että meidän tapahtumatarjonta tavoittaa ihmisiä entistä laajemmin.

Maarianvaaran kesäteatterin edustajana kutsuisin teatterin ystävät meidän esityksiin. Meillä on kiertävä esitys Itä-Suomen maakuntien alueella. Tänä kesänä 2022 esitämme Meidän herramme muurahaisia. Ihmiset aina kysyvät, miksi ei ole esityksiä Outokummussa, mutta onhan meillä esityksiä Maarianvaarassa! Vartissa ajelee sinne. Maarianvaara on siis käytännössä Outokummun vaikutuspiirissä, vaikka onkin toisen maakunnan puolella.

Jaa artikkeli ystävillesi!