Melonta

Outokummun Erä- ja luontokeskus

Reitit, opastus  ja vuokraus

12 järven melontareitti sopii hyvin aloittelijoille. Reitillä on opasteet ja ylityspaikkoja on kunnostettu. Reitin pituus on n. 14 km ja sen kiertää leppoisaan tahtiin ja taukoineen 5 – 6 tunnissa. Matkan varrella on laavuja, nuotiopaikkoja, keittokatos, kota ja Lasten kalapaikka.

Reitin varrella näkee lintuja ja majavanpesiä. Reitillä ei ole kovaa virtaa, joten meloja voi keskittyä liikkeeseen, veden välkkeeseen ja nauttia luonnon rauhasta.

Kanootteja ja kajakkeja voi tiedustella vuokralle kesä-elokuussa. Kalustoa vuokraa Melontakaverit, varaus tehdään verkkokaupassa.  Kalusto sijaitsee Kaunisniemen kahvilassa, Rikkarannantie 37. Pelastusliivit sisältyvät hintaan ja mukaan saa reittikartan ja melontaohjeet.

Outokummun Erä- ja luontokeskus
VisitOutokumpu

12 Järven melontareitti

”Lähdemme Särkiselän leirintäalueen rannasta. Särkiselältä jatkamme Kolmikannan kautta Lähtevänlahden päähän, kannamme kanoottia n. 50 m Rikkarannan tien yli Lietukalle.

Lietukalla ohitamme Kota- ja Koirasaaret. Melomme putken läpi tien ali Saunajärven puolelle, missä sorsapoikue on vastassa. Saunajärveltä jatkamme Hiltulanjärven puolelle.

Melomme salmen läpi Välijärvelle. Jatkamme matkaa Ravijärven läpi Ravinkaidalle ja pysähdymme hetkeksi Lasten kalakeitaaseen. Nautimme retkieväät kodassa.

Olemme nyt Valkeisen ja Mustan virkistys­kalastus­alueelle, jonne tarvitsemme erillisen kalastusluvan. Lupa-aluetta ovat Ravinkaita, Musta ja Valkeinen. Lasten kalakeitaassa 0-12-vuotiaat voivat kalastaa maksutta.

Jatkamme matkaa Salmen keittokatokselle ja Mustan järvelle. Mustalla melomme pikkusaarien vierestä. Kanootti on kannettava kannaksen yli Valkeisen puolelle, puro on kivinen.

Valkeisen pohjoispää kannattaa jättää rauhaan – siellä pesii usein joutsenpari. Isosaaren laavu on hyvä tukikohta isollekin porukalle. Paloniemen laavun lähellä on hyviä kalastuspaikkoja.

Valkeisen eteläpäässä on puro, jota pitkin pääsee Iso-Muikkuun. Purossa on kalapato, jonka ympäri kanootti on kannettava. Iso-Muikulla suunnistamme kohti saaria, joiden takana harjulla näkyvät leirintäalueen mökit ja tulemme Hevonsalmen läpi Pikku-Muikun puolelle.

Näin olemme takaisin Särkiselällä ja tilaamme rantasaunan illaksi, lepuutamme ja savustelemme saaliskaloja rantanuotiolla.”

Melonnan ohjeet

Vaatetus ja varusteet

Vaatteet ja vaihtovaatteet valitaan sään mukaan. Tärkeätä on suojata pää ja silmät auringolta. Vesi heijastaa hyvin valoa. Hyvät kengät kestävät kastumista ja ovat tukevat. Ylityspaikat ovat paikoin kivisiä.

Levähdyspaikoilla on polttopuita, mukaan voi ottaa sytykkeet ja tulitikut. Juotavaa on varattava riittävästi, erityisesti helteellä. Varusteet ja eväät voi pakata vesitiiviisiin pusseihin.

  •   vaihtovaatteet, lämmintä vaatetta
  •   päähine, aurinkolasit
  •   tukevat kengät
  •   sytykkeet ja tulitikut
  •   juomapullo ja eväät

Alkuopetus maalla

Melontaliivi valitaan painon mukaan. Uimataidottomat käyttävät pelastusliivejä. Liivi on pidettävä päällä vesillä oltaessa. Opas neuvoo oikean melontaotteen ja vartalon käyttöä meloessa.

Meno kanoottiin

Kanootti työnnetään koko pohjaltaan veteen. Kanoottiin mennään yksi kerrallaan. Melaa pidetään edessä poikittain molemmin käsin. Mela painetaan poikittain kanootin laitoihin ja kävellään matalana paikoilleen, jonka jälkeen seuraava tulee kanoottiin.

Melonta

Kanoottiin voi totutella keinuttamalla sitä rannan läheisyydessä mela kädessä. Etummainen meloo eteenpäin ja perimmäisenä oleva pitää suunnasta huolta. Molemmat melovat eri puolelta kanoottia. Eteenpäin melottaessa melat pidetään lähellä kanoottia.

Kääntävä vaikutus on sitä suurempi mitä kauempaa melotaan. Perämies pitää kanootin suunnassa sivuliikkeellä melontavedon loppuvaiheessa tai jarruttamalla. Kovassa tuulessa voi olla tarpeen, että molemmat melovat samalta puolelta.

Tauot ja rantautumiset

Rantautuessa ja ylityspaikoissa ei nousta kanootissa seisomaan. Mela asetetaan poikittain kanootin molempiin laitoihin. Melaan tukeutuen astutaan rantaveteen ja vedetään kanootti maihin. Ylityspaikoissa kanoottia kannetaan joko kahvoista tai vetonarusta. Varotaan, että kanootti ei kolhiudu kiviin tai hankaudu hiekkaan.

Eräkeskuskuksen kartta

« TAKAISIN

Jaa artikkeli ystävillesi!