Patikointi

Eräkeskus patikointi opasteet

Opastetut luontopolut

Outokummun niemissä ja notkelmissa on liikuttu jo tuhansia vuosia, alueelta on löydetty jälkiä useista kivikautisista asuinpaikoista. Opastetut polut kulkevat jääkauden muovaamassa harjumaisemassa, näkymiä verrataan usein Punkaharjuun.

Särkiselän leirintäalueelta lähtee 7 km pitkä luontopolku. Valkeisen, Mustan ja Ravinkaidan järvien ympärillä on 3, 4 ja 5 km pituiset polut. Rinteisiin on rakennettu portaat ja kosteisiin paikkoihin pitkospuut. Polkujen varrella on laavuja, keittokatos ja kompostivessat.

Opasteissa kerrotaan alueen kasveista ja eläimistä. Polkujen varrelta voi napsia syötäviä kasveja, marjoja ja sieniä. Outokumpu on kuulu hyvistä marja- ja sienimaastoista.

”Kulje kiiruhtamatta, katsele, kuuntele, haistele ja maistele. Luonnonystävä vaalii luontoa, ei roskaa tai tallaa kasvillisuutta.”

Särkiselän luontopolku

Luontopolun on suunnitellut maantieteen lehtori Antti Kilpiäinen, polku lähtee Särkiselän leirintäalueelta ja palaa sinne takaisin, pituus on n. 7 km.

  1. Kanervan kukkia. Maapohja on tässä vähäravinteista hiekkamaata. Metsätyyppi on kuiva kangasmetsä, jossa kasvaa hyvin kanerva, mänty ja sianpuolukka.
  2. Maan uumenissa. Metsämaassa asuu kymmeniä kovakuoriaisia, tuhansia punkkeja, miljoonia alkueläimiä ja biljoonia bakteereita.
  3. Puu kaatuu. Talousmetsissä on eri-ikäisiä ja eri käsittelyvaiheessa olevia alueita. Vieretysten on vastahakattuja aukkoja, nuoria taimikoita ja hakkuukypsiä metsiä.
  4. Puron solinaa. Tässä kohtaa metsä on lehtomaista. Puron suu on hyvä kalapaikka.
  5. Harju. Polku kulkee korkeaa ja kapeaa harjua pitkin. Jääkauden merkkejä ovat siirtolohkareet ja silokalliot ja maalajeista moreeni ja harjuainekset.
  6. Muinaisranta. Tältä paikalta voi nähdä vedenpinnan korkeuden tuhansia vuosia sitten. Itämeri ulottui tänne n. 9.500 vuotta sitten.
  7. Kuusimetsän asukkeja. Kuusikossa asuu oravia, metsähiiriä ja muita käpyjä syöviä eläimiä.
  8. Suopursu kukkii. Tämä Lakkaneva-niminen suo on ojitettu vuosikymmeniä sitten. Suolla on paljon lakkamättäitä.
  9. Metsänhoidon näkökulmat. Tässä polku muuttuu metsätieksi. Tien varrelta on korjattu metsää ns. ekologisin menetelmin sekä avohakkuuna.
  10. Muinaismuistoalue. Alueella on kivikautisen asumuksen jäljet. Ensimmäiset outokumpulaiset ovat eläneet metsästäen ja kalastaen. Kuparimalmia ei vielä tuolloin etsitty.

 

Vaellusreitit

Erä- ja Luontokeskuksen ympäristössä on asumatonta erämaata, jossa on metsälampia ja kalliojyrkänteitä. Maastossa on metsäautoteitä ja vanhoja polkujen pohjia. Retkelle voi lähteä kartan ja kompassin kanssa.

 Retken suunnittelussa kannattaa miettiä seuraavia asioita: 

  •   Yöpyminen (laavu, leirintäalue, mökki)
  •   Retken kesto (päivä, vuorokausi, useampi vuorokausi)
  •   Harrastukset (kalastus, lintubongaus, valokuvaus, marjastus)
  •   Ruokailu (luonnon antimet, kuivamuona, tilausruokailu)

Särkiselältä Kalliolammelle 15 – 20 km
Särkiselkä – Mustantammi – Ravijärvi – Munajärvi – Kirkkokallio – Kalliolampi – Hirvilampi – Rikkalahti (maastokartta 4222 08)

Särkiselältä Maarianvaaraan 15 – 20 km
Särkiselkä – Mustantammi – Paljakanvaara – Iivananpuro – Uuronvaara – Rauanvaara – Rauanlampi (maastokartat 4222 08 ja 4222 09)

 

Jaa artikkeli ystävillesi!